10 Mart 2014 Pazartesi

Anne Baba Dükkanı

İlk çocukluk döneminin en büyük kahramanıdır anne ve babamız. Onlarla vakit geçirmek, onlardan takdir cümleleri duymak paha biçilemezdir.
 
Ama bir de yemek konusunda çok ısrarcı olmasalar,sebze meyve ithalatçısı gibi davranmasalar, abur cuburlar konusunda özgür, kural koymak konusunda eli sıkı olsalar... Daha ne!
 
Çocukluğun muzip dünyasında her şeyi mümkün kılan coğrafyada, bir dükkan olsa.. Olsa da, sıkıldığımız zaman onların didaktik tavırlarından, eskisini götürsek, yenisini alsak Anne Baba Dükkanı'ndan..
 
Francesca Simon'ın kitabı işte tam da bunu anlatıyor. Vır vır da vır vır, dır dır da dır dır... sesleri ardından Ava, anne babasının pılı pırtısını toplayıp soluğu bu dükkanda alıyor. Başka çocuklar tarafından bu dükkana bırakılmış ebeveynler arasından kendine yeni bir anne baba aranırken "Promosyon-Seç Karıştır-Seri Sonu" bölümünü geçiyor. "Bol Harçlık Verenler" le "Şekerleme Serbest"ler arasından geçiyor. İşte aradığı anne baba burada.
 
Burada mı, yoksa her şey bir yanılsama mı?
 
 
Hem çocuk için hem de ebeveynler için bir öz değerlendirme fırsatı sunan kitap, aynı zamanda kural koyuculuğu sorguluyor. 
 
Ebeveynler durmaksızın kurallar koyar ve çocuklar başta kayıtsız şartsız kabullendiği bu kuralları sorgulamaya, duvarları yoklamaya başladığı an çatışma başlar ve kuralların neden konulduğunun açıklaması çocuğun zihninde hep havada kalır.
 
Simon, Anne Baba Dükkanı'nda zihindeki bu soru işaretlerini rafa kaldıracak ciddiyette ama ironik bir yaklaşımla; çocuğa, konulan  kuralların mantığını anlatıyor.
 
Hem de bunca şeyi; göze batırmadan, yazını didaktik bir  söyleve dönüştürmeden eğlenceli bir dille yapıyor.
 
Hem çocuk hem yetişkin gözüyle okunması gereken şahane bir kitap.. Hem eminim ki kitabı okuduktan sonra anne-babanıza/çocuğunuza şöyle sımsıkı bir sarılmak isteyeceksiniz.

Anne Baba Dükkânı   

Özgün Adı: The Parent Swap Shop
 
Yazan: Francesca Simon
 
Resimleyen: Pete Williamson
 
Çeviren: Bahar Siber

Yaş grubu: 5+

İletişim Yayınları, 2012, 80 sayfa, karton kapak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder