8 Şubat 2014 Cumartesi

uçaneller kuklaevi

Uçaneller Kuklaevi 2004 yılında Lüleburgaz Genç Oyuncular bünyesinde  kuruldu.

26-31 Mayıs 2004 tarihinde  Silistre’de düzenlenen Yan Bibiyan Uluslararası Kukla Festivali’ne katılan ekip burada Karagöz ve Hacivat gösterisini canlı ve Bulgarca olarak sahneledi. Festival yöneticilerinden büyük ilgi gören ekip kukla tiyatrosu ile burada tanıştı ve bu alanda çalışmalarına başladı.

Ekip Dobriç Devlet Kukla Tiyatrosu Yönetmeni  Petar Petkov ile ilk kukla oyunun hazırladı. “Gün Işını” adlı oyun yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi gördü.

Kukla tiyatrosu çevresinde yaygınlaştırmaya çalışan ekip 2005 Nisan ayında Lüleburgaz’da 1. Uluslararası Kukla Festivali’ni düzenledi. Festivale; Silistre, Burgaz, Yambol, Dobriç’ten gelen Tiyatro Ekiplerini  katıldı.

2006 Nisan ayında Lüleburgaz’da 2. Uluslararası  Kukla Festivali’ni düzenleyen Lüleburgaz Uçan Eller Kukla Evi bu festivalde de 10 bin çocuğu kuklalarla buluşturdu. Bu festivalde Bulgaristan’ın yanı sıra Romanya ve Ukrayna’dan da ekipler festivale katıldı,

Ekip bu tarihten sonra Kukla Tiyatrosu alanındaki çalışmalarına ağırlık verdi.
Şu ana kadar ülkemizde ve dışarıda düzenlenen 58 Uluslararası festivalde sahne alan ekip 2008 yılından bu yana Uluslararası Trakya Kukla Festivali’ni düzenliyor.

Lüleburgaz’da kendisine ait 70 kişilik salonda gösterilerine devam eden ekip 2013 yılında  “100 bin Çocuk Sanatla Buluşuyor” projesi kapsamında 5. Uluslararası Trakya Kukla Festivalini düzenledi.

 “Oyuncaklarını yitiren uluslar ve insanlar özgürlüklerini de yitirirler.” cümlesinden hareket eden grup ülkemizde dar bir alana sıkıştırılan kukla sanatını dünyadaki örnekleriyle harmanlayarak bu alanda yeni yollar açmayı çalışıyor.
Çocuk kahkahalarının peşinden giden ekip,  hep bir ağızdan tek bir sesle tüm ülke çocuklarına şöyle sesleniyor:
 
“ Selam Olsun Uzun Yolun Yolcularına”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder